2024: Brutális szigor jön a horvát autópályákon

2024.03.02

Brutális szigor jön a horvát autópályákon – 1700 új kamerával vadásznak a szabálytalankodókra

Nagy léptékű forgalombiztonsági fejlesztésbe kezd idén Horvátország. Az adriai ország útjain 1700 új sebességmérő kamerát szerelnek fel, melyek szabálytalankodás esetén azonnal büntetnek.


Már megkezdték a horvát utakon azoknak az új sebességmérő kameráknak a telepítését, amelyek az idei évtől jókora változást hoznak az ország közúti közlekedésében. A modern, két irányban is mérő traffipaxok nemcsak a sebességet figyelik majd, hanem a többi szabálysértést is. Egyenes úton, akár 600 méteres távolságból is képesek lesznek bemérni a száguldozókat, de azt is észreveszik, ha valaki vezetés közben telefonál, vagy nincs bekötve. A fejlesztők a rendszámukat eltakaró motorosokra is gondoltak. A kamerák ugyanis, ha ilyet észlelnek, azonnal értesítik a legközelebbi járőrt, aki ezután leállítja a motorost.

Az országszerte 1700 kamerából álló rendszer egységeinek egy részét az autópályákon található alagutakban és azok környékén szerelik fel, mivel a gyorshajtás ott a legveszélyesebb.


Emellett sok kamerát helyeznek ki a közutakra is. A legtöbb mérőműszer a tengerparti megyék útjain lesz, az állam ugyanis a szabálytalankodó turistákra is szigorúan lecsap.

A büntetést pedig külföldre is kiküldik, és ha a vétkes nem fizet, akkor egy uniós megállapodás értelmében az illetékes ország hatóságai hajtják be a bírságot. Érdekesség még, hogy a mérőműszereket időnként át fogják helyezni, így az autósok sosem tudhatják biztosan, hogy mely szakaszon van épp a kamera.

Üzemanyag árak 2024. január:
Benzin ára: 1,49 EUR/l