Pag sziget legjobb gasztro túrái

2024.05.01
Ezeken a túrákon megismerheti Pag szigetének magával ragadó gasztronómiai történetét, mely a helyben legeltetett juhok, az Adriai-tenger, a bóra szél és a kézzel készített sajtok kombinációja.

Mi olyan különleges Pag-on?

Pag-sziget, nevezetesen Kolan falu a távoli múltra visszatekintő, büszke hagyományokkal rendelkezik a juhtej felhasználását illetően. A helyi kézműves sajt mesterei gyakran nyernek díjakat, a sajtkészítés fortélyait pedig nemzedékeken át adják tovább.
A "paški sir" (Pag sajt) néven ismert juhtejből készült sajt világszerte az egyik legjobbnak számít, az ételkritikusok rendszeresen méltatják és gyakran a legkiemelkedőbb francia sajtok elé helyezik. E kemény sajt jellegzetes ízét a sóval borított aromás zsálya adja és a kakukkfű, melyet a juhok legelnek le a környéken.

Látogassa meg a legjobb horvát sajtgyárat

A Gligora tejüzem messze a legjobb Horvátországban - itt lehet tanúja a többszörösen díjazott sajt előállításának.
A túrák a hét hat napján, naponta háromszor indulnak a gyárból. Egy szakember vezeti végig Önt a sajtgyárban, ahol megtekintheti a legmodernebb technológiával felszerelt sajtérlelő helyiségeket, majd kóstolón is részt vehet.
A gyárban hatféle sajtot kínálnak, hogy megkóstolhassa és eldönthesse, melyik ízlik Önnek a legjobban. A sajthoz egy pohár vörös vagy fehér bor is jár, valamint egy kosár kenyér és olívaolaj.

Tanuljon meg pekát készíteni

A peka művészetét Pag szigetén minden férfinak meg kell tanulnia, de ezen a túrán Ön is kitanulhatja ezt a mesterséget. Egy nyitott tűzhelyen domború "harang"-nak nevezett fémedényt helyeznek az étel fölé, majd forró hamu alá temetik, és lassan hagyják főni.
Az ilyen módszerrel való sütés egykor gyakori volt, de ma már csak különleges alkalmakkor találjuk az éttermek menüjén: előkészítési és főzési idejének hossza miatt 1 napos előrendelést igényel.
A peka élményére sokáig emlékezni fog. A túrát egy helyi dalmát vendéglőben való közös főzéssel fejezik be, egy tapasztalt szakács útmutatása szerint, mely körülbelül 2,5 órát vesz igénybe.
Amíg arra vár, hogy az étel elkészüljön, aperitifként egy pohár borral jutalmazzuk. A teljes túra körülbelül 4,5 órán át tart és biztosan elégedett lesz vele.

Hal piknik Paska Vala-szerte

Ez a Robinson Crusoe stílusú utazás a Pag-öbölből indul a Velebit csatornán cirkáló halászhajóval. A kirándulás Pag egyik legősibb és legelszigeteltebb részére vezet, amely csak a helyi lakosok számára elérhető. Csak a fürdőruháját és egy táskát kell magával hoznia, egy napra elegendő poggyászával.
Az öböl-beli panorámás vitorlázás után a kapitány egy órára kiköt egy kis halászfaluban, időt biztosítva úszásra és egy kis búvárkodásra.
A fedélzetre visszatérve a kapitánnyal közösen ellátogatnak a vízpartra, ahol helyi hal-specialitást szolgálnak fel Önnek.
Ha szeretne, a legénységgel részt vehet a hal előkészítésében is! Élvezni fogja a házi gyógynövénypálinkát, melyet egy olívaolajjal és fokhagymával leöntött grillezett makréla követ salátával és egy kosár kenyérrel. A bárból házi bor, gyümölcslé és víz is korlátlan mennyiségben elérhető!
Miután elfogyasztotta az ételeket, egy közeli barlanghoz és annak vízalatti járataihoz indulnak egy úszásra és búvárkodásra.

Látogassa meg a pag-i juhászt

Ezen a túrán kiderül, hogy a pagi bárány és sajt miért olyan híres Horvátországban.
Most személyesen keresheti fel egy pag-szigeti juhász otthonát. Ezt az utat a természet és az állatok szerelmeseinek ajánljuk, mivel ennek során pásztoraink évszázadok óta változatlan természetközeli életvitelét ismerheti meg.
A mezőket kőkerítések veszik körül, hogy a juhok ne szökjenek el. A pásztor puritán otthonában mesél a nyájáról és arról, hogyan jut a tejhez, melyből a díjnyertes sajt készül.
A német vagy angol nyelvű túra során testközelből is megismerkedhet a juhokkal és szamarakkal, akikkel fotózkodhat is – ha mer!
A túra végén, mielőtt hazaindulna, fogyasszon egy Pag-i sajttálról!