Pag sziget legjobb gasztro túrái
Mi olyan különleges Pag-on?

Pag-sziget, nevezetesen Kolan falu a távoli múltra visszatekintő, büszke
hagyományokkal rendelkezik a juhtej felhasználását illetően. A helyi
kézműves sajt mesterei gyakran nyernek díjakat, a sajtkészítés
fortélyait pedig nemzedékeken át adják tovább.
A "paški sir" (Pag
sajt) néven ismert juhtejből készült sajt világszerte az egyik
legjobbnak számít, az ételkritikusok rendszeresen méltatják és gyakran a
legkiemelkedőbb francia sajtok elé helyezik. E kemény sajt jellegzetes
ízét a sóval borított aromás zsálya adja és a kakukkfű, melyet a juhok
legelnek le a környéken.
Látogassa meg a legjobb horvát sajtgyárat

A Gligora tejüzem messze a legjobb Horvátországban - itt lehet tanúja a többszörösen díjazott sajt előállításának.
A
túrák a hét hat napján, naponta háromszor indulnak a gyárból. Egy
szakember vezeti végig Önt a sajtgyárban, ahol megtekintheti a
legmodernebb technológiával felszerelt sajtérlelő helyiségeket, majd
kóstolón is részt vehet.
A gyárban hatféle sajtot kínálnak, hogy
megkóstolhassa és eldönthesse, melyik ízlik Önnek a legjobban. A sajthoz
egy pohár vörös vagy fehér bor is jár, valamint egy kosár kenyér és
olívaolaj.
Tanuljon meg pekát készíteni

A peka művészetét Pag szigetén minden férfinak meg kell tanulnia, de
ezen a túrán Ön is kitanulhatja ezt a mesterséget. Egy nyitott tűzhelyen
domború "harang"-nak nevezett fémedényt helyeznek az étel fölé, majd
forró hamu alá temetik, és lassan hagyják főni.
Az ilyen módszerrel
való sütés egykor gyakori volt, de ma már csak különleges alkalmakkor
találjuk az éttermek menüjén: előkészítési és főzési idejének hossza
miatt 1 napos előrendelést igényel.
A peka élményére sokáig emlékezni
fog. A túrát egy helyi dalmát vendéglőben való közös főzéssel fejezik
be, egy tapasztalt szakács útmutatása szerint, mely körülbelül 2,5 órát
vesz igénybe.
Amíg arra vár, hogy az étel elkészüljön, aperitifként
egy pohár borral jutalmazzuk. A teljes túra körülbelül 4,5 órán át tart
és biztosan elégedett lesz vele.
Hal piknik Paska Vala-szerte

Ez a Robinson Crusoe stílusú utazás a Pag-öbölből indul a Velebit
csatornán cirkáló halászhajóval. A kirándulás Pag egyik legősibb és
legelszigeteltebb részére vezet, amely csak a helyi lakosok számára
elérhető. Csak a fürdőruháját és egy táskát kell magával hoznia, egy
napra elegendő poggyászával.
Az öböl-beli panorámás vitorlázás után a
kapitány egy órára kiköt egy kis halászfaluban, időt biztosítva úszásra
és egy kis búvárkodásra.
A fedélzetre visszatérve a kapitánnyal közösen ellátogatnak a vízpartra, ahol helyi hal-specialitást szolgálnak fel Önnek.
Ha
szeretne, a legénységgel részt vehet a hal előkészítésében is! Élvezni
fogja a házi gyógynövénypálinkát, melyet egy olívaolajjal és
fokhagymával leöntött grillezett makréla követ salátával és egy kosár
kenyérrel. A bárból házi bor, gyümölcslé és víz is korlátlan
mennyiségben elérhető!
Miután elfogyasztotta az ételeket, egy közeli barlanghoz és annak vízalatti járataihoz indulnak egy úszásra és búvárkodásra.
Látogassa meg a pag-i juhászt

Ezen a túrán kiderül, hogy a pagi bárány és sajt miért olyan híres Horvátországban.
Most
személyesen keresheti fel egy pag-szigeti juhász otthonát. Ezt az utat a
természet és az állatok szerelmeseinek ajánljuk, mivel ennek során
pásztoraink évszázadok óta változatlan természetközeli életvitelét
ismerheti meg.
A mezőket kőkerítések veszik körül, hogy a juhok ne
szökjenek el. A pásztor puritán otthonában mesél a nyájáról és arról,
hogyan jut a tejhez, melyből a díjnyertes sajt készül.
A német vagy angol nyelvű túra során testközelből is megismerkedhet a juhokkal és szamarakkal, akikkel fotózkodhat is – ha mer!
A túra végén, mielőtt hazaindulna, fogyasszon egy Pag-i sajttálról!